Een terugblik op 10 jaar Driekracht
Dit jaar viert Driekracht haar 10-jarig bestaan. We spraken met Ali Topaloglu, directeur van Driekracht, en Anita Hendriks, teamleider van Driekracht Nijmegen, over de afgelopen jaren. Beiden zijn vanaf het begin betrokken bij Driekracht en delen hun ervaringen, uitdagingen en successen van het afgelopen decennium.
De oprichting van Driekracht
Ali en Anita werken vanaf het begin, sinds de oprichting in 2014, bij Driekracht. Anita heeft inmiddels 35 jaar ervaring in de ambulante zorg, waarvan 25 jaar bij Driestroom en de laatste 10 jaar bij Driekracht. Ali was sinds 2008 actief als clustermanager ambulant bij Driestroom en is in 2014 gestart als directeur bij Driekracht. Naast Ali en Anita zijn Sjon Oude Echtbrink, Hermien Vrehe en Anja Jacobs belangrijk geweest voor Driekracht. Zij stonden naast Ali en Anita aan de wieg van Driekracht.
Van AWBZ naar Wmo
In 2014 kwam er een grote verandering aan in de zorgsector. “Er stonden veranderingen voor de deur met de overgang van de AWBZ naar de Wmo”, legt Ali uit. "Gemeenten werden verantwoordelijk voor de ambulante ondersteuning en er kwamen bezuinigingen aan. We wilden ons als ambulante tak van Driestroom beter profileren, omdat veel mensen Driestroom toen vooral als een VG-organisatie zagen. De mensen die wij ambulant ondersteunen, voelden zich daar niet altijd in thuis. Daarom leek het ons beter om een aparte organisatie op te richten voor de ambulante begeleiding. Dat werd Driekracht." Anita herinnert zich hoe spannend die tijd was. “Niemand wist precies hoe de overgang naar de Wmo zou uitpakken en hoe dit voor Driekracht zou gaan werken. Het was een periode van veel onzekerheid, maar achteraf kunnen we zeggen dat de koers die we gekozen hebben een goede keuze was.”
Het was een periode van veel onzekerheid, maar achteraf kunnen we zeggen dat de koers die we gekozen hebben een goede keuze was.
Groei en verandering
In de afgelopen tien jaar is Driekracht voortdurend in beweging geweest. Zo werd in eerste instantie gewerkt met twee afzonderlijke teams in Arnhem en Nijmegen. Inmiddels zijn deze samengevoegd tot één team onder leiding van Ali. Het aantal mensen dat Driekracht ondersteunt, is in de loop der jaren gegroeid. Al waren er ook momenten van krimp, bijvoorbeeld toen een tiental medewerkers en mensen die ondersteuning krijgen van Driekracht, werden overgedragen aan de sociale wijkteams in Arnhem en buurtteams in Nijmegen. “Nu zijn we weer aan het groeien,” vertelt Anita. “We hebben een nieuwe focus op WLZ-MPT ondersteuning en we zijn bezig met projecten zoals de Kluizeweg en de Van Peltlaan. Dit zijn nieuwe manieren om zorg aan te bieden, waar we veel van verwachten.”
Betrokkenheid en trouw
Een van de sterke punten van Driekracht is volgens Ali en Anita de betrokkenheid van de medewerkers en de focus op de mensen die we ondersteunen. “We hebben een team met mensen die hier al lang werken en er is weinig verloop,” zegt Ali. “We zijn altijd trouw gebleven aan waar we goed in zijn, namelijk het ondersteunen van de mensen thuis op een manier die bij hen past. We stralen dat ook uit en zoeken actief samenwerking op wanneer een casus te complex voor ons is.”
Anita voegt daaraan toe: “Het vertrouwen in de medewerkers is cruciaal. Als zij dat vertrouwen voelen, merken de mensen die zij ondersteunen dat ook. De mensen die we begeleiden hebben eigenlijk weinig gemerkt van de veranderingen in het gemeentelijk domein. Dat komt omdat we altijd onze koers hebben vastgehouden en zijn blijven investeren in de relatie tussen hen en de medewerkers.”
Samenwerking en toekomst
De samenwerking met Driestroom en andere partijen in de zorgsector wordt steeds belangrijker voor Driekracht. “We zoeken steeds vaker de samenwerking op,” vertelt Ali. “Bijvoorbeeld in wijken waar zowel woon- en werklocaties van Driestroom zijn, als waar wij ambulante ondersteuning bieden. Dit kan nog meer groeien en we willen daar in de toekomst nog meer op inzetten.”
Voor de toekomst ziet Anita een duidelijke richting. “We willen nog meer zichtbaar zijn in de wijk en bijdragen aan een inclusieve samenleving. We richten ons op samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties en we blijven ons ontwikkelen in manieren waarop we onze ondersteuning aanbieden. De zorg van vandaag is morgen weer anders en daar willen we op inspelen.”
We zijn trouw gebleven aan de mensen die we begeleiden en hebben altijd kwaliteit geleverd, ondanks de uitdagingen.
Tien jaar Driekracht: vertrouwen en groei
Terugkijkend op de afgelopen tien jaar zijn Ali en Anita trots op wat Driekracht heeft bereikt. “We geloofden in wat we deden en dat doen we nog steeds,” zegt Ali. “We zijn trouw gebleven aan de mensen die we begeleiden en hebben altijd kwaliteit geleverd, ondanks de uitdagingen. Dat vertrouwen willen we blijven uitstralen, zowel naar onze medewerkers als de mensen die we ondersteunen. We gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet met de ambitie om nog meer bij te dragen aan een sterke sociale basis in de wijken waar we actief zijn.”
Een bijzonder jubileum - 50 jaar ondersteuning
Clementine Tesser viert dit jaar een bijzonder jubileum. Al 50 jaar krijgt ze ondersteuning van Driekracht, Driestroom en hun voorgangers. Sinds 2007 woont Clementine met veel plezier in haar eigen appartement in Weurt, waar ze ondersteuning krijgt van o.a. Sanne, maatschappelijk ondersteuner bij Driekracht.
De Kansenfabriek - midden in de wijk
De Kansenfabriek is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor iedereen uit Arnhem, midden in de wijk Het Arnhemse Broek. Je kunt hier naartoe komen om anderen te ontmoeten, activiteiten met elkaar te ondernemen, een praatje te maken of een spelletje te spelen. Ook kunnen inwoners hier terecht voor ondersteuning en lichte hulpvragen.
Wonen aan de Kluizeweg
De Arnhemse wijk Alteveer-Cranevelt is in 2023 uitgeroepen tot de beste buurt van Nederland. In deze wijk, aan de Kluizeweg, wordt een nieuw appartementencomplex gebouwd. De verwachte oplevering is eind 2024. Elk appartement heeft een woonkamer, slaapkamer en eigen sanitair. Als het gebouw klaar is, wonen hier mensen met en zonder ondersteuningsvraag samen in een rustige, veilige en groene omgeving. Bewoners met een ondersteuningsvraag krijgen ambulante begeleiding van Driekracht, zodat zij met de juiste ondersteuning zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen.