8,3

Op basis van 40 reviews40 reviews op Zorgkaart Nederland

menu
Terug naar nieuws

Het is oké om hulp te vragen

2024-05-15
  • Driekracht

Karima woont met haar vier kinderen in een fijne woning in Nijmegen. Karima: “Op dit moment voel ik me goed en zit ik lekker in mijn vel. Maar dat is niet altijd zo geweest."

Rol als moeder

Karima: "Mijn jeugd was behoorlijk zwaar. Ik heb te maken gehad met fysiek geweld en kreeg altijd te horen wat ik niet goed deed. Toen ik zelf kinderen kreeg, vond ik het moeilijk om mijn rol als moeder goed in te vullen. Ik raakte in een neerwaartse spiraal, waar ik zelf niet meer uitkwam. Ik was destijds al gestart met ondersteuning, maar voelde het vertrouwen niet om me open te stellen. Dit maakte het moeilijk om de juiste hulp te krijgen die aansloot bij mijn vraag. Samen met Birgit Peters, ambulant begeleider bij Driekracht, heb ik hierin weer de regie kunnen pakken en mijn eigen weg gevonden.”

Ik was in die tijd echt aan het verdrinken. Maar Birgit liet me gelukkig niet in de steek. Ze hielp me om de juiste hulp te vinden die bij mij paste. Stap voor stap werkten we aan mijn herstel.
Karima, krijgt ondersteuning van Driekracht

Afspraken nakomen

Birgit: “Ik ondersteun Karima al een hele tijd vanuit Driekracht. Karima is iemand die altijd haar best wil doen, net zoals we dat allemaal willen. Maar door dingen die ze in haar jeugd heeft meegemaakt, voelt ze zich soms beschaamd als iets niet lukt. Dan vermijdt ze het probleem, terwijl het juist dan belangrijk kan zijn om hulp te vragen, als je er zelf niet meer uitkomt. Dat is voor iedereen lastig. We willen allemaal zelfstandig zijn en dingen goed doen.” Karima: “Ik vond het bijvoorbeeld moeilijk om afspraken na te komen. Vooral in een samenleving waarin dat heel belangrijk is, zeker als het gaat om wetten en regels met betrekking tot mijn kinderen. Als het mij niet lukte om aan die verwachtingen te voldoen, voelde het alsof ik faalde en mijn kinderen in de steek liet.”

Vicieuze cirkel

Samen gingen Birgit en Karima aan de slag. Ze onderzochten onder meer wat losgelaten kon worden en waar meer focus op mocht komen. Tijdens deze zoektocht werd ook een forse vorm van ADHD bij Karima vastgesteld. Karima: “Ik was in die tijd echt aan het verdrinken. Maar Birgit liet me gelukkig niet in de steek. Ze hielp me om de juiste hulp te vinden die bij mij paste. Stap voor stap werkten we aan mijn herstel. Birgit gaf mij veel vertrouwen en communiceerde open met me. Dat was en is fijn. Ook liet ze me steeds zien dat het oké is om hulp te vragen.” Samen met Birgit doorbrak Karima de vicieuze cirkel waarin ze vastzat. Karima: “Birgit zag mijn kracht als moeder. Ik was vastbesloten om het goed te doen. Dat heeft Birgit gezien.”

We hebben altijd gekeken naar wat het beste was voor Karima en haar gezin, en daarop onze aanpak afgestemd.
Birgit, ambulant begeleider bij Driekracht

Bij elkaar houden

Hoe moeilijk de omstandigheden soms ook waren, hebben Birgit en andere hulpverleners altijd geprobeerd om het gezin van Karima bij elkaar te houden. Birgit: “Karima heeft meerdere trainingen gevolgd waarin ze leerde hoe ze met verschillende situaties om moet gaan. Zo leerde ze bijvoorbeeld waar haar verantwoordelijkheid als ouder lag en hoe ze effectiever kon communiceren met de school van haar kinderen. We hebben altijd gekeken naar wat het beste was voor Karima en haar gezin, en daarop onze aanpak afgestemd.”

Niemand kan dit alleen

En dat het maatwerk van Birgit en andere hulpverleners heeft geholpen, blijkt wel uit het feit dat Karima nu alleen nog Birgit als ondersteuner heeft. Alle andere hulp is afgeschaald, omdat het niet meer nodig is. Karima: “Ik ben trots op mezelf dat ik zover gekomen ben. Ik voel me ontzettend gesteund door Birgit in het telkens opnieuw kunnen onderzoeken en maken van mij eigen keuzes. Voor mij was dit erg belangrijk, vooral toen ik een positie zat waarin ik het gevoel had geen keuzes meer te hebben. Niemand kan dit alleen, daarom ben ik zo blij dat Driekracht er is.”

Benieuwd wat Driekracht voor jou kan betekenen?

Neem contact met ons op via 0481 - 37 55 55 of driestroomincontact@driestroom.nl. We gaan graag met je in gesprek!